YABANCI DİL PUAN TÜRÜ AÇISINDAN GÜNCEL ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİNİ SİZLER İÇİN ANLATTIK. KEYİFLİ OKUMALAR…
Üniversiteye yerleşmek isteyen lise mezunu adaylar için uygulanan güncel öğrenci seçme sınav sisteminin ismi Yükseköğretim Kurumları Sınavı’dır. Bu sınav sistemi kendi içinde üç sınav barındırır.
TYT: Temel Yeterlilik Testi: Yükseköğrenim görmek isteyen bütün adayların girmesi zorunlu olan birinci sınav.
AYT: Alan Yeterlilik Testi: Sayısal, Eşit Ağırlık ve Sözel puan türleri ile öğrenci alan bölümlerde lisans öğrenimi görmek isteyen adayların girmesi zorunlu olan sınav.
YDT: Yabancı Dil Testi: Dil puan türü ile öğrenci alan bölümlerde lisans öğrenimi görmek isteyen adayların girmesi zorunlu olan sınav.
Bu üç sınav içinden dil puan türü ile hazırlanan öğrenciler için ikisi zorunludur: TYT ve YDT.
TYT içinde 9 ve 10.sınıf konularından oluşan 40 Matematik, 40 Türkçe, 20 Sosyal Bilimler (5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din Kültürü), 20 Fen Bilimleri (7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji) sorusu içerir. TYT’de toplam süre 135 dakikadır.
Yapılan düzenlemeler ile bir süre önce liselerde alan seçimi kaldırılmış ve üniversite sınavı açısından bütün adayların katsayı olarak eşit görüldüğü bir sisteme geçilmiştir. Son eklemeler ile bu sistemde öne çıkan dersler “merkez ders” olarak adlandırılan Türkçe ve Matematik olmuş, Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri derslerine ait sorular hem sayı olarak hem de puan değeri olarak Türkçe ve Matematik derslerine nazaran geride kalmıştır.
Bu nedenle dil puan türünde başarılı olmak isteyen adaylar için TYT’deki Türkçe ve Matematik soruları çok büyük önem taşır. TYT’nin tercih yaparken kullandığımız “yerleştirme puanına” etkisi %40 olarak belirlenmiştir.
YDT ise İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça dillerinde yapılan dil puan türüne ait alan sınavıdır. İçinde farklı kategorilerde sorular barındırır. Bu sınavın “yerleştirme puanına “ etkisi %60 olarak belirlenmiştir. Yabancı Dil Testi’ne sadece bir dilden girilebilir. (Örn. İngilizce)
Bu iki sınavın yanı sıra, adayın “yerleştirme puanına” etki eden üçüncü faktör Ortaöğretim Başarı Puanıdır.
Dil puan türü ile üniversiteye hazırlanan bir aday hem TYT’ye, hem YDT’ye hazırlanır. 9 ve 10.sınıfta görülen Türkçe, Matematik, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konularının yanı sıra, İngilizce sorularını çözmesini sağlayacak kelime, dil bilgisi ve soru çözüm yöntemleri ile donanması gerekir.